Verdiales

hafta sonu için "çerezlik.." bir yazı.. şu gergin gündem içerisinde belki biraz kafa(n/m)ız dağılır, amacıyla..


  • Üstteki linkden; 28 Aralık 2011 günü eşimle birlikte, Malaga’nın dış mahallesinde (bir nevi Malaga’nın Sulukule’sinde..) Malaga Belediyesinin düzenlediği VERDİALES Festivalini seyretmeye gittik. Flamenko’nun bir makamı olan VERDIALES için arzu ederseniz üstteki linkden kendi çektiğim videoyu seyredebilirsiniz (3dk 17sn).. 20'ye aşkın grupdan 3 tanesini videoya koydum ve yarışma öncesi salon dışında hem prova yapıyor hem de birebir halkın beğenisine sunuyorlar..
  • altta da Malaga Sokaklarında çektiğim video var (yaşlı bir flamenkocuya saygı olarak - 3dk 03n)


Ve ilginizi çektiyse ilk videodaki “şarkı-dans” türü VERDIALES’in ne olduğunu kısaca altta okuyabilirsiniz.. (bilgiler; internetten derleyerek benden.., ekleme/düzeltme/çıkarmalar sizden)

alttaki fotograf; vieoda'ki ilk grup "pandas", salonda yarışma esnasında şarkılarını icra ediyor

 büyük boyut için fotğrafların üerini tıklayınız
Fandangos: Kökeni çok eskiden yaşanmış küçük Arap akınları ve Eski Endülüs kültüründen almış olan halk şarkıları ve danslardır.

VERDIALES: Kırsal yaşamın neşeli sevinçli konularını içeren, dans etmek için tasarlanmış şarkılardır. Köy düğünlerinde, toplantılarında ve diğer kutlamalarda yaygındır. Flamenko uzmanları Verdiales’i; "fandango alegre – neşeli, eğlenceli fandango” veya “Malagueno olarak tanımlamaktadırlar (Malagueñas; flamenko’nun, ölçü, yorum ve dansı spesifik olmayan serbest formda bir flamenko makamı)

Verdiales’in kökeni belirsiz ama en çok Endülüs kültürünü andırmaktadır ve muhtemelen kökü, 8. yüzyılda Berberiler tarafından icra edilen Arap müziğine dayanmaktadır. Malaga yöresinde (bilhassa Los Verdiales) söylenen halk şarkısı-dansı olan Verdiales; son yüzyıl içinde yavaş yavaş form değiştirerek flamenko geleneğine adapte olmuştur. Ancak yine de kendine özgü karakterini korumaktadır.

Ek bilgiler:
Pandas: Verdiales icra eden gruplara “pandalar” denir. Şarkılarını neşeli ve basit şekilde, parmak tıklayarak ve tutkulu 'Ay' nidasıyla icra ederler. Baskın aletleri; gitar, keman, kastanyetler ve ud’dur. Zaman zaman köylüler de doğaçlama enstrüman olarak; tencere-tava, ya da tahta- kamış gibi tarım aletlerini de kullanırlar.

Panda üyeleri; geleneksel olarak çiçeklerle donanmış ve aynı zamanda ayna, çan, boncuk ve renkli kurdeleler ile süslenmiş sıra dışı şapkalar takarlar ve kostümler giyerler.

Verdiales’in kelime kökeni ise: (Latince “Verde” yeşil demektir) Verdial ise bir yeşil zeytin tipinin ismidir. Malaga’nın kuzey bölgesindeki “Los Verdiales” kasabası da verdial zeytin yetiştiriciliği yapan “yeşillik” bir yerdir.