Romantische Strasse

Sevgili eşim Necla ile birlikte yaptığımız kısa, 2 günlük Münih /Güney Bavyeral(Almanya Alplerinin etekleri) gezimizde yaptıklarımızdan ve önerilerimizden bahsedeyim..

Öncelikle çok kısaca İsviçre:
Şahsen gitmedim..Necla’nın gidip-geldiği zaman benimle paylaştıkları ve bir ara o tarafa da niyet edişimiz nedeniyle çalıştıklarım doğrultusunda 3 kısa öneride bulunayım.
• Görülesi İsviçre dağ köyleri
• “Fondü yenilecek..ye..!!” peynir ve/ya et ve/ya çikolata fondü’den bilhassa “et fondü..”
• Manzaralı Tren- Scenic train
Switzerland's Scenic Rail Journeys
http://www.ricksteves.com/plan/destinations/switz/swissrailjourn.htm
Scenic Train Routes in Switzerland
http://honeymoons.about.com/od/switzerland/a/swisstrains_3.htm
http://www.switzerlandflexitours.com/scenic-swiss-trains.html

MUNİH- Munich, Munchen ve Bavyera Alpleri
tam boyutlar için üzerlerini tıklayın
Çok şey arasından, ben 3’unden bahsedeyim..
• Bira
• Romantik Yol
• NeuSchwanStein Şatosu
BİRA
İrlanda biralarını henüz denemedik ama.. Avrupa’da bira konusunda Necla ile oldukça çalıştık..(bu çalışma göbek eriteceği yerde artırıcıdır bilesiniz)

Favorilerimiz..Yine 3 adet..
Çek, Münih, Belçika Biraları

• Çek Birası.. Bilhassa VelkePopovice (VelckoPopovicky) ve de siyah olanı (Cerny Pivo-siyah bira)
• Munich Birası.. Çok keyifli bir ortamda HofBrauHaus’da siyah lager DUNKEL.. Veya olağanüstü güzel Münih’in PAULANER birası..
• Belçika Birası..Biraların şeytanı..DUVEL..


Münih’in bizce olmazsa olmazı.. KarlsPlatz’dan MarienPlatz’a yürüyüş..
Bu yürüyüş, biraz “istiklal caddesi” modunda olacaktır ve ancak NeuHauser Strasse ve Kaufinger Strasse boyunca yapılan bu yürüyüşte istiklal caddesinden farklı olarak etkileyici gotik binalar ve heykeller göreceksiniz..

HofBrauHaus’da bira içmek..
Yürüyüşünüzün sonunda MarienPlatz’da bulunan bu bira evi 1589’da sarayın bira imalathanesi olarak kurulmuş.. Girin içeri..yarımşar litrelik DUNKEL’lerinizi ısmarlayın..isterseniz yanına peynir tabağı veya Weisswürste (beyaz-sosis) sipariş edin.. Zamanlamanız st 18.oo’de başlayan yöresel müzikler çalan gruba denk gelirse ne ala.. İçin biraları..sonra WC nerede diye sorun.. İki bölüm vardı. Benim girdiğim bölümde pisuvarları saymaya başladım, 29’u ulaşmıştım ama saymayı bitiremedim.. HofBrauHaus’un hediyelik eşya satış reyonuna da uğrayın.. İçilen biralar ucuz sayılır ama hediyelikler pek de ucuz değil..demedi demeyin..
Romantik Yol – ROMANTISCHE Strasse

Almanya’nın otobanları meşhur..
Ancak benim gibi araba kullanmasını çok sevmeyen birisi için bu otobanlar ne kadar iyi olursa olsun şoförlük pek keyifli değil.. Belki biraz heyecan katıp, kendinizi PC’de "NFS: Need For Speed" oynuyormuş gibi görebilir ona göre konsantre olabilirsiniz.. Gideceğiniz yere vardığınızda da “heyooo yaşasın.. -mission accomplished- ..” diye sevinebilirsiniz ve ancak GAME OVER olma riski de var ve bu da PC oyunu değil di mi ama..

Ancak gelin görün ki otobandan çıkıp kendinizi köy yollarına vurduğunuzda inanılmaz keyifli ve seyirli bir yolculuk yapıyorsunuz.. (bizim güzergahımız yanda görülen Romantische Strasse hattının stutgart’a giden A96 otobanının 24 no'lu çıkışından 17 no'lu yoluydu ve kendimizi Bavyera Alplerine doğru Füssen/HohenSchwangau yoluna vurduk)..

Size Bavyera Alpleri diye sorduğunuzda; çoğunluk size GARMISCH’e gidin diyecektir (bilhassa Türkler..) ancak biz FÜSSEN tarafını öneririz.. Garmisch kayak merkezi olduğu için daha popüler ama Doğa, Güney Almanya Köyleri, Alplerin etekleri, Romantizm diyorsanız.. FÜSSEN tarafı ve HohenSchwangau ve de MASALLARA ESIN KAYNAĞI OLAN ŞATO ve diğerleri..

Schwan: Kuğu.. Scwangau: Kuğu’lu yer.. Hohen: Yukarı

Alplerin eteğindeki gideceğiniz bu yerler Füssen-Schwangau-HohenSchwangau yerleşimlerinin oluşturduğu üçgen olmalı...

Yukarı-Kuğuluk’ta (hohenSchwangau) akıl almaz güzellikte pansiyonlar var..

Bizim kaldığımız GasteHaus WEIHER'di.. gecesi 2 kişi için 56 Euro’ydu. Kahvaltı dahil..ama ne kahvaltı..

Meryl Streep “Julie & Julia (2009)” filminde yemek programı yapan ve kitabı da olan bir aşçıyı canlandırıyordu..
http://www.imdb.com/title/tt1135503/
Tok, davudi erkeksi bir sesi ve aksanı filmin dikkat çeken yanıydı.. İşte bu HohenSchwangau’daki pansiyonu sanki Meryl Streep işletiyor.. Pansiyon sahibi bayanın tipi aynen MerylStreep’e benzediği gibi, aynen o filmdeki meryl streep gibi konuşuyordu.. Necla ile durumu biraz degerlendirdik ve "yok canım bu kadar da olamaz.. bu teyzem kesin filmi seyretti.. bizimle kafa bulmak için bu tarz konuşuyor.." diye karar verdik

Ve de bu hanım; sabah kalktığımızda, bir kahvaltı masası(lafı) hazırlamış; tek kelimeyle muhteşem.. Ancak teyzem biraz sert ve dominant görünümlü/bakışlı.. Bunu da demedi demeyin !
Schloss NEUSCHWANSTEIN – NeuSchwanStein Şatosu..
Ne diyeyim.. Nasıl edeyim
• O birr.. Neo-Romantisizm’in örneği..
• O birrr.. Masalların esin kaynağı..
• O birrr.. Şatoların şatosu.. DisneyLand’de, Paris Disneyland’de, HongKong Disneyland’de replikasını görebileceğiniz “Uyuyan Güzel Şatosu”nun ORJİNALİ..
• Oooo.. NeuSchwanStein Şatosu..

König (Kral) II.Ludwig’in yaptırdığı bu şato pek bi fazla turistiktir..ama muhakkak gidilesidir.. Atlı arabayla çıkılabileceği gibi yürüyüş tercih etmeniz önerilir.. Sümela manastırı gibi saatlerce değil temponuza 10-15 dk’da yürürsünüz..

Hediyelik olarak, bir magnet belki ama esas Memlekete dönünce orta boy bir NeuSchwanStein’in “jigsaw puzzle”ni satın alıp keyifle yapılarak uygun bir yere asılması tarafımızca öneirilir

Füssen-Schwangau-HohenSchwangau üçgeninde Akşam Yemeği için bir öneri: Schwangau’da Destino..
http://www.osteria-destino.de/
İtalyan mutfağı ama çok başarılı.. Küçük güzel bir ortam, mum ışıkları, ortada bar.. Bir köşede çiftler..barda melankolikler.. başka bir köşede de Agatha Christie romanlarından fırlamış gibi 70 yaş ortalamada, iskambil oynayan teyzeler..
Şarap menüsünden ortaca fiyatta ve birazcık bildik tarzda bir şarap seçiyoruz.. Yemekleri sipariş ediyorsunuz şarap geliyor.. Gelen şarap "yahu Necla.. Biz memlekette yıllarca şarap yerine sirke içmişiz yahu.." dedirtiyor.. Porsiyonlar oldukça büyük ve doyurucu.. Hesap her şey dahil bahşiş hariç ikimiz için 45 Euro geldi..

MUNİH için iki tüyo daha:
• Kuzeyinde INGOLSTADT'da keseye zarar ve fakat güzel şeylerin bulunduğu Chic Outlet Shopping olanağı var.. http://www.chicoutletshopping.com/en_GB/the-villages/item/ingolstadt-village

• MUNİH HAVAALANI: Heryıl dünyanın en iyi 10 havalanı listesine giren bu havaalanına da biraz vakit ayırabilirsiniz.. İçindeki gıda-market Münih'in en ucuz marketi.. ve eğer bira içmeye doyamadıysanız AIRBRAU Haus'da son veda biranızı içebilirsiniz.. Filtre edilmemiş birayı bilhassa öneririm..

Fiyatlar mı.. sokakta neyse bu havalanında da o.. yani bizim buradaki gibi havalanındasınız diye "adamı öpmüyorlar.."