LotD[2/2] İlaç kardeşliği

LordOfTheDrugs [2/2]: İLAÇ KARDEŞLİĞİ

(hikaye devam ediyor)

• 3 ilaç göğün altında yasayan iEi* Krallarına
• 7 ilaç Asklepion Saraylarında Akademia Hükümdarlara
• 9 ilaç Olumlu Doktorlara, ölecekler ne yazık
• "BiR KARA-iLAÇ" ise bilimsel promosyonlar içindeki DTO-GATS Diyarı’nda Para Tahtları’ndan üçüncüye oturan Kara-ilaçlar Efendisi'ne


Hepsine hükmedecek "BiR KARA-iLAÇ", hepsini o bulacak..
Hepsini bir araya getirip parayla birbirine bağlayacak..
Bilimsel promosyonlar içindeki DTO-GATS*** Diyarı’nda

--------------------------
Kara-ilaçlar Efendisi Sauron ile ilaç-Kardeşliği, iki cephede karşı karşıya geliyorlar. Taşıyıcı Frodo-A.rıza ve ilaç-kardeşleri ellerinde hepsine hükmedecek TEK KARA-iLAÇ ile DTO-GATS'ın içine, karanlığın kalbine doğru bir yolculuk yaparken diğerleri de karanlığa karşı son cephe olan Sivil Toplum Kuruluşları -Gondor'da....


==== GANDALF-m.altınok / SARUMAN diyalogu ====
TEK KARA-İLAÇ ortaya çıkmıştır, karanlığın kalbinde yok edilmelidir. Gandalf kara-ilaç’ı konuşacaktır, Saruman’dan yardım beklemektedir, onunla kulesinde buluşur.

Saruman anlatır, Gandalf dinledikçe şaşırır..

Gandalf : -- Ama bu.. bu… nasıl bunları söylersiniz ? ilaç endüstrisi duayenliğine soyunmak veya endüstri duayenleri temsilciliği yakışıyor mu size.?

Saruman : -- Tıp bilimi uygulayıcıları ile farmasotik endüstri arasındaki üretken ve sorumlu işbirliği tip biliminin ilerlemesi için gereklidir.

Gandalf: -- Ancak burada bir teslimiyet var, ilaç endüstrisi teslimiyeti ile bilim olabilir mi, çok düşüncesizce bir yaklaşım..

Saruman : -- Tıp alanındaki gelişmenin önemli bir nedeni bu tur bilgi alış verişi yapılan toplantılara çok sayıdaki hekimin ilaç firmalarının desteği ile katılmasıdır.

Gandalf : -- Ancak son yıllarda etik toplantılar bile KARA-iLAÇ desteği ile lüks otellerde yapılıyor. Kongrelerde ise bilimsel içerik ile toplantıya katilim-ilgi azlığına ne diyorsunuz, izlenmeyen kongrelerden nasıl bir tıp gelişmesi beklenebilir.

Saruman : -- Sen "KARA-iLAÇ" diyorsun ama ben sana rağmen "ilaç firmaları" diyerek devam
edeyim:
• Askerlerimize verilecek hediyelerini sinirinin makul bir seviyeye indirilmesini tartışabiliriz.
• Makul düzeyde gerçekleşecek yemek ve seyahat ücretlerinin de, ilaç firmalarınca karşılanmasında etik anlamda sorun yoktur.
• Şövalyelerimizce konuşma karşılığında bir ücret (honararium) alınması ve ilaç firmalarının seyahat ve otel ücretlerini ödemesinde etik dışı bir durum yoktur.
• Eğitici şövalyerimiz öğrencileri için örnek oluşturacak yüksek standartlı bir doktor- endüstri ilişkisini kendi yaşamlarında ortaya koymalıdırlar ve bu prensipler çerçevesinde ilaç firmalarına konsültanlık yapmalıdırlar

Gandalf : -- Ama.. bu söylediğiniz yöntemler sonucu TEK KARA-iLAÇ tekrar ortaya çıktı ve onu eline geçiren her asker, onu karanlıklar efendisine bir adim daha yaklaştırıyor.. Ve şövalyelerinize bakınız, bu yüzden
• dahiliyeciler, eğitici
• genel cerrahlar, infeksiyoncu
• onkologlar, duayen oldular
Ve ben bunları hiç doğru bulmuyorum. Etik ve ülke esenliği açısından çok talihsiz düşünceler, tüm bu söyledikleriniz..

==== Elf diyarında DiVAN toplanmıştır ====

Elf kraliçesi Galadriel anlatmaktadır: -- Kara-ilaç efendisine doğru ilerleyiş değişimi şöyle başladı; bir zamanlar iyileştirdiğimiz bir hastanın samanlarla dolu bir sepetin içinde getirdiği hala ılık yumurtalardı. Bir bakraç süt, bir satil yoğurt belki. Emeğimizle değiş tokuş yaptığımız masum ayrıcalıklar. Ayrıcalıklar masum değildi, fark etmedik. Masumiyetimizin değişim değeri olduğunu ise çok geç anlayabildik. Artık biz de masum değildik.

diğer bir elf kraliçesi Feerk söz aldı: -- Şöyle bir önerim var: ilgili firmadan kişi başına ayrıcalıklar yerine, kaç kişi varsa o kadar sayıda ayrıcalığı, klinikleri için hasta yararına olacak bir hediye isteyebilirler. Ayrıcalık verilecek kişi basına bu tutar kişi sayısı ile çarpılarak kliniğe yardim olarak kabul edilir.

Gimli-staj : -- Sayın Feerk son bahsettiğiniz toplantının aksam yemeğinde şarkıcı Nilüfer de varmış.. Hani bir şarkısı vardır “Aklım başımda değil ki, sebebini bilmiyorum..” diye başlayan “Haram Geceler”. Bu şarkıyı da söyledi mi? Nilüfer'den bu şarkıyı canlı dinleyemeden su dünyadan göçüp gideceğiz, ona yanarım..

Gandalf : …. ….. (gimli’ye sertçe bir bakış fırlatır)

Sam-c.ogan: -- Şey pardon, müzik mi istiyorsunuz.. Nilüfer yok ama yanımda Sezen
Aksu’nu kaseti var. “Masum değiliz şarkısını çalabilirim “kan ter içinde uykularından uyanıyorsan eğer her gece” diye başlar hani..

diğer bir elf okçusu Etikaritm, orta dünyanın değişik askerlerinin aldıkları ücret farklılıklarını ve toplantı katılım ücretlerini rakamlariyla verdi ve dedi ki: “Varsa eğer.. çözüm bu rakamlarda dır..”

Jason’un postu aradigi uzak diyarlardan gelen savaşçı söz aldı, önerileri daha radikaldi, “ilaç firmalarının sponsorlukları asla olmamalıdır” diyordu

Frodo TEK KARA-iLAÇ’I eline aldı ve dedi ki: -- Sauron ve çevresindekiler, ne yazık ki soruna somut çözümler getirmeden muğlak tanımlarla geçiştirmektedirler. Toplantıların daha mütevazi koşullarda örneğin üniversitelerin konferans ve toplantı salonlarında yapılması, konaklama ve yemek için bu kurumların ve diğer kamu kuruluşlarının olanaklarından yararlanılması gibi önerilerin modası geçmiş midir, çağdışı mıdır ki düşünülmemektedir..
• Bizler lüks toplantıları kategorik olarak mı ret ediyoruz, böyle mi algılanıyor..?
• Endüstri ve şövalye iliksileri ne kadar saydamdır ?
• Şövalyelerin bir şerefiye bedeli alması, orta dunyanin bir ucunda da olsa yol ve lüks otel masraflarının karşılanması, şerefiye bedelinin yani honorarium'un sınırı da endüstri ile ortaklaşa belirlenmesi..! bu mu amacımız, cozum bunların sağlanmasıyla oluşacak?
• "Gelir vergisi matrahına sokarak vergisini veriyorsa Şövalyelerimizi konsültanlıkları olmalıdır” mı demeliyiz..??
Bu ne kadar bir enerji bolluğu, bir yandan üniversitelerinde bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetlerini, bir yandan tıp fakültesi öğrenciler için mezuniyet öncesi, asistanlar, mastır ve doktora öğrencileriyle pratisyen ve uzman hekimler için mezuniyet sonrası eğitim faaliyetlerini, bir yandan branşlarının gerektirdiği tanı ya da tedavi hizmetlerini bulundukları kurumlarda icra ederler, bir yandan “tam güncü”lerse döner sermayeden özel tanı ve tedavi hizmeti vermeyi “yarım güncü”lerse muayenehanelerinde, özel tanı ve tedavi merkezlerinde ya da özel hastanelerde hizmet vermeyi sürdürürler. Hatta bazılarının akademik yöneticilik görevleri de vardır, bir de hızlarını alamayıp ilaç firmalarına konsültanlik yaparlar. Sonsuz ve bitimsiz bir enerjileri ve istedikleri kadar zaman yaratma yetenekleri vardır. Hikmetinden sual olunmaz

==== ve Frodo konuşmasına DEVAM ETTİ ====

TAŞIYICI BEN OLACAGIM, TEK KARA-iLAÇ’I KARANLIĞIN KALBİNE GÖTÜRECEĞİM ve ONUN ATEŞİNDE YAKACAĞIM..

Sam’sız Frodo, Frodo’suz Sam düşünülemezdi.. ve Sam bir adım öne çıktı:
BEN DE VARIM..

“KÜTTT..” diye bir ses ve balta tüm haşmetiyle kütüğe saplandı ve gimli kükredi:
BEN DE..

ve “BEN DE..”
ve “BEN DE..”
… … …
ve “BEN DE..”

ve de frodo-A.rıza, sam-C.ogan, gandalf-m.altınok, gimli-staj, boromir-piyal, legolas-cumcum, aragorn-boztok, meryy-pipin kandemir-türkdemir ; ellerinde tüm ilaçlara hükmedecek TEK KARA-İLAÇ’ın yok edileceği yer olan DTO-GATS'In içine, karanlığın kalbine doğru bir yolculuk yaparken diğerleri de karanlığa karşı son cephe olan Sivil Toplum Kuruluşları-Gondor'da umutsuz bir savunmaya girişiyorlardı.

**** yazıyı kurgulayan, staj ****


* İEİ: İlaç endüstrisi İşverenleri
** DTO-GATS: Dünya Ticaret Örgütü - Hizmet Ticareti Genel Antlaşması