MEDEA - JASON (iason)


Tam boyut görseller için üzerini tıklayın

Medea- iason (Jason) - Yason Burnu

Geçtiğimiz yaz (2004) karadeniz’in Yason (iason) burnunda “Truva” filmini göstermiştim. Enis Ayar’ın işlettiği yason’daki kır kahvesinde masalara serilen servis kağıtları üzerinde Iason’un sevgilisi Medea’nın cinayetleri tek tek yazılmış..

Bazı detayları da ekleyerek bir de ben size aktarayım..

Ayrıca Medea,dünya klasikleri arasına girmiş birçok film, oyun ve ebedi esere de kaynak teşkil etmiş... Bahsettiğimiz Medea, “Natural Born Killer” filminin kadın kahramanı gibi (Juliette Lewis)... maşallah,!! Geleni gideni öldürmüş..

MEDEA – aşkın, kıskançlığın, intikamın ve ölümün kraliçesi
Medea kaderi ile tanışıyor
Gürcü kızı Medea, egeden karadenize altın postu aramaya gelen Argonatların önderi iason’a aşık oluyor

Medea sevgilisine yardımcı oluyoriason'un altın postu alabilmesi için, Medea hypnos'la (uyku) işbirliği yapıp, postu koruyan EJDERHAnın uyumasını sağlıyor ve iason’a bir mızrak veriyor. iason da ejderhayı öldürüyor.

Babasına vermeyip çaldıkları altın post + sevgilisi iason + erkek kardeşi Absyrtos ile argo gemisine binip kaçarlarken, peşlerine düşen babası (gürcü kralı) yakalayamasın diye kardeşi ABSYRTOS’u parçalıyor ve etlerini karadenize parça parça atıyor... Baba, oğlunu toplayıp dini merasim yapmak uğruna argo gemisini yakalayamıyor.

Kral Pelias'ın ölümü ve evlilik
Thesalie'ye vardıklarında Lolkos kralı PELiAS tahtını iason'a bırakmayınca.. Medea, kralın kızlarını bir madrabazlık gösterisiyle kandırdı; yaşlı bir koçu parçalayıp kazanda tılsımlı otlarla kaynatarak içinden canlı bir kuzu çıkardı... Kralın kızları, yaşlı babalarının da bu kuzu gibi gençleşeceğini düşünerek, kralı öldürdüler, parçalarını kazanda bir güzel kaynattılar... Böylece iason krallık tahtına oturdu, Medea ile evlendi, çocukları oldu.

Üste getirilen yeni gelin veya trajedilerin başlangıcı

iason yıllar sonra Medea’nın üstüne bir kuma getirdi. iason’un aşkına ülkesini, baba ocağını terk eden Medea; aşkına ihanetin acısı ve intikam ateşiyle, kumaya zehirli bir tunik hazırladı. Ve yeni gelin, hediye edilen bu gömleği giyince acılar içinde ve alevlerle yanarak öldü.

iason, Medea'yı cezalandırmak üzere üstüne varınca, medea da iason’dan olan çocuklarını iason’un gözü önünde boğazladı ve önüne attı.. Ve dedi ki; “Çocuklarımızın katili ben değil, yeni evlendiğin gelindir...”.

Bu olaylardan sonra Iason yaşamını sefil bir şekilde sürdürdü. Sonunda acılarına dayanamadı İNTİHAR etti.
Atina’ya kaçış
Medea daha sonra Atina’ya kaçtı, buranın kralı Aigeus’la evlendi.. Tüm dengeler kontrolündeyken, bir gün kahramanlığıyla meşhur THESEUS saraya geldi (Theseus; kralın doğduğundan beri görmediği oğluydu ama kral bunu bilmiyor, Medea biliyordu).

Kralı kandırdı, “Bu kahraman seni tahtından edecek, zehirleyelim...” Kral öz oğlunun yemeğine zehir koydu. Ancak yemek masasında, doğmadan önce oğluna hediye bıraktığı altın kılıcı Theseus’da görünce operasyonu iptal etti.

Nereye gitse ölüm de onu takip ediyorduTheseus medea'yı saraydan kovdu.. O da ülkesi Colchis'e geri döndü.

Babasını deviren amcası Perses-3, gürcü kralı olmuştu. Medea amcasını affetmedi ve Perses-3’ü de öldürdü ve babasının krallığını tekrar inşa etti.

Medea halen aramızda mı ?
Daha sonra ne yaptı..? AKiBETi NEDiR..? Hangi kılıklara büründü..? Hala yaşıyor mu..? Aramızda mı..? BiLiNMiYOR, büyücüydü çünkü...!!!

Söylenti çok!
Aslan evinde ölen Mermerus-1’in ve corinth’lilerce öldürülen Pheres-2’nin de Medea tarafından öldürüldüğü.. Medea’nın öldükten sonra Achilles’le Blest adasında evlendiği ve hala değişik kimliklerle aramızda yaşadığı..!!
*´¨)
¸.·´¸.·*´¨) ¸.·*¨) .·*¨) ¸.·*¨)
(¸.·´ (¸.· staj (.·´ (¸.·´


Yason Burnu

Bu noktada biraz mola vermenizi hararetle öneririm. Restore edilmiş kiliseyi gezer, burundaki fenere doğru küçük bir yürüyüş yapar, karadenizin rüzgarını solur, Iason ve Medea’nın da mola vermek için burada karaya çıktığını hatırlayarak, zihninizde antik çağlara kısa bir yolculuk yaparsınız.


Antik dönemde Argonot Efsanesi’nin yaşandığı yer olarak kabul edilen Ordu’nun Perşembe İlçesi Çaytepe mevkiinde bulunan Yason Burnu’nun turizme kazandırılmasına yönelik çalışmalarda oldukça mesafe alındı.


Yason Burnu’nda bulunan kilisenin restore edilmesi ve çevre düzenlemelerinin yapılmasının ardından, antik efsanenin canlandırılması amacıyla altın postu ele geçirmeye çalışan Argonotlar’ı resmeden rölyefler kilise bahçesine yerleştirildi. Çalışmaların tamamlanmasının ardından efsanenin yaşandığı dönemde altın postu bulmak için deniz yoluyla Kafkasya’ya giden Argonotlar’ı taşıyan geminin 16 metrelik minyatürü de kilise bahçesine monte edilerek tarih canlandırılacak.


Ordu valiliğinin hamiliğinde yürütülen çalışmalara, bir gönül adamı Enis Ayar öncülük etmekte. (Alttaki resimde sarı şortlu olan kişi Enis Ayar)

Enis Ayar’ı orada muhakkak bulursunuz; size eski zamanlardan kalma kıyıda suyun içindeki balık çiftliği kalıntılarını gösterir, kilise çalışmalarını ve tarihini anlatır, kır kahvesinde biraz soluklanırsınız ve hatta şanslı gününüzdeyseniz, kendi elleriyle yaptığı “vejetaryen çiğköfte”sinden de tadabilirsiniz (çiğ köftede et yerine fındık unu kullanıyor).

Alttaki resim: Yason Burnu'nda "Truva" filmini başlamak üzere..


P. MINAS Bijiskyan’a göre (*) : Yason burnunun önü taşlık olmakla beraber, burada gemiler durabilmektedir. Yason adı, Argonotlar’la beraber burada karaya çıkan YASON’dan kalmıştır. Burnun alt tarafında PANAYA adında eski manastır veya Kilise vardır. Dağın üzerinde de HOYRAT Kalesi denilen eski bir kale bulunmaktadır.

(*)P. MINAS Bijiskyan: PONTOS TARİHİ – Tarihin Horona Durduğu Yer Karadeniz.
Çiviyazıları Yayınevi. İstanbul, Nov. 1998

Sol üst: Enis Ayar 60y, Necla-Suat Tülek. Sağ üst: Kilisenin restore edilmiş hali.
resmin alt kısmı: Batı tarafindan Yason Burnu’na bakış.